
Červené víno suché - Hodnoceno 29. 11. 2024 - 4,58 bodů
O nás | Kontakty | Vše o nákupu +420 739 080 154 PO-SO: 8:00-20:00
Tato rakouská modrá odrůda vznikla křížením Modrého Portugalu a Frankovky v roce 1923 a jejím domovem jsou především vinařské oblasti Rakouska. Do Státní odrůdové knihy ČR byla zapsána v roce 1970, ale u nás se pěstuje jen výjimečně. Hlavní devizou Blauburgeru je hluboká, téměř inkoustová barva, kterou dává nejen svým vlastním vínům, ale často se přidává do směsí, aby jim dodala sytost a strukturu. Ačkoliv byste to do něj možná neřekli, je to odrůda s překvapivě jemnými tříslovinami a ovocnou chutí.
V České republice je Blauburger opravdu raritou – pěstuje se jen na několika málo hektarech, protože místní vinaři dávají přednost jeho „rodičům“. Zato v Rakousku se těší slušné popularitě, hlavně ve Vídni a Dolním Rakousku, kde se využívá jak pro jednodušší ovocná vína, tak jako složka cuvée. Daří se mu na středně těžkých půdách s dobrou zásobou vody, kde může dozrávat pomalu a rovnoměrně. Výnosy jsou stabilní, ale odrůda vyžaduje pečlivou redukci hroznů, jinak mohou být vína příliš řídká.
Na první pohled vás dostane sytě temná barva, která je ještě hlubší než u Frankovky. Vůně je příjemně ovocná, s tóny tmavých třešní, švestek a lehkého koření. Mladá vína bývají hladká a svěží, při zrání na sudu získávají lehce čokoládové a kořenité nuance. Třísloviny jsou jemné, což dělá z Blauburgeru víno, které se snadno pije i mladé. Skvěle se hodí k grilovaným masům, jemným uzeninám nebo třeba pečenému kuřeti. Pokud hledáte červené víno, které má hloubku, ale přitom se nebere moc vážně, Blauburger je jasná volba.
Pokud jste starší 18 let, klikněte na "Ano"