Blauburger

Tato rakouská modrá odrůda vznikla křížením Modrého Portugalu a Frankovky v roce 1923 a jejím domovem jsou především vinařské oblasti Rakouska. Do Státní odrůdové knihy ČR byla zapsána v roce 1970, ale u nás se pěstuje jen výjimečně. Hlavní devizou Blauburgeru je hluboká, téměř inkoustová barva, kterou dává nejen svým vlastním vínům, ale často se přidává do směsí, aby jim dodala sytost a strukturu. Ačkoliv byste to do něj možná neřekli, je to odrůda s překvapivě jemnými tříslovinami a ovocnou chutí.

 

V České republice je Blauburger opravdu raritou – pěstuje se jen na několika málo hektarech, protože místní vinaři dávají přednost jeho „rodičům“. Zato v Rakousku se těší slušné popularitě, hlavně ve Vídni a Dolním Rakousku, kde se využívá jak pro jednodušší ovocná vína, tak jako složka cuvée. Daří se mu na středně těžkých půdách s dobrou zásobou vody, kde může dozrávat pomalu a rovnoměrně. Výnosy jsou stabilní, ale odrůda vyžaduje pečlivou redukci hroznů, jinak mohou být vína příliš řídká.

 

Na první pohled vás dostane sytě temná barva, která je ještě hlubší než u Frankovky. Vůně je příjemně ovocná, s tóny tmavých třešní, švestek a lehkého koření. Mladá vína bývají hladká a svěží, při zrání na sudu získávají lehce čokoládové a kořenité nuance. Třísloviny jsou jemné, což dělá z Blauburgeru víno, které se snadno pije i mladé. Skvěle se hodí k grilovaným masům, jemným uzeninám nebo třeba pečenému kuřeti. Pokud hledáte červené víno, které má hloubku, ale přitom se nebere moc vážně, Blauburger je jasná volba.