Carménère

Carménère je původem francouzská odrůda z Bordeaux, která ale po ničivé révokazové epidemii skoro zmizela z Evropy. Dlouho se mělo za to, že je úplně ztracená – dokud ji vinaři v Chile náhodou neobjevili mezi keři Merlotu. Dnes je Carménère právě v Chile vlajkovou odrůdou, která se vyznačuje intenzivní barvou, kořenitou vůní a sametovou chutí. Zajímavostí je, že dozrává později než Merlot, což bývalo v Bordeaux problémem – ale v Chile jí to vyhovuje.

 

V České republice se Carménère téměř nepěstuje – potřebuje teplé podnebí a dlouhou vegetační dobu, což u nás není ideální. Pokud na něj přece jen narazíte, bude to spíš raritní výsadba v těch nejteplejších polohách jižní Moravy. V Rakousku je situace podobná – zdejší vinaři se drží spíše osvědčených odrůd jako Zweigelt nebo Blaufränkisch. Jeho opravdovým domovem se stalo Chile, kde najdete nejlepší Carménère v údolích Colchagua nebo Maipo.

 

Carménère se často přirovnává k Merlotu, ale má výraznější kořenitost a sametovější třísloviny. Ve vůni ucítíte tmavé ovoce, černý rybíz, papriku, čokoládu a kouř, někdy i tóny kávy nebo eukalyptu. Barva je hluboká, téměř inkoustová, což napovídá o jeho intenzitě. Víno se skvěle hodí k pečeným masům, zvěřině nebo steakům, protože jeho třísloviny krásně doplňují šťavnaté maso. Pokud chcete ochutnat víno s příběhem, Carménère je skvělá volba.