Malbec

Malbec je francouzská odrůda s kořeny v oblasti Cahors, kde se mu přezdívalo „černé víno“ díky jeho hluboké, temně rudé barvě. Dnes je ale hlavní hvězdou Argentiny, kde se stal vlajkovou lodí tamního vinařství. Má rád slunce a teplo, ale zároveň je poměrně náchylný na mráz, což z něj dělá trochu choulostivou krásku. Vznikl křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Prunelard. V Česku byl zapsán do Státní odrůdové knihy až v moderní době, ale rozšíření se u nás prakticky nedočkal.

 

V České republice se s Malbecem téměř nesetkáme, protože vyžaduje delší vegetační období a hodně slunce. V Rakousku je situace podobná – tamní vinaři dávají přednost tradičním odrůdám jako Zweigeltrebe nebo Blaufränkisch. Naopak v Argentině mu vysoká nadmořská výška a slunečné podnebí And svědčí natolik, že tam doslova kraluje. Celosvětově se pěstuje na více než 70 000 hektarech, přičemž z toho většina připadá právě na Jižní Ameriku.

 

Malbec produkuje plná, hutná a sametová vína s intenzivní temně rubínovou barvou. Mladé víno má výrazné ovocné tóny – švestky, ostružiny, borůvky. S věkem se rozvíjí jemné čokoládové a kořenité nuance, někdy i tóny tabáku či kůže. Je to víno s pevným tělem, vyšším obsahem alkoholu a sametovými tříslovinami, které skvěle doplňují jeho bohatou chuť. Hodí se k hovězím steakům, zvěřině nebo sýrům s modrou plísní. V archivaci se mu daří výborně – dobře stavěný Malbec může zrát i 10 a více let.