O nás | Kontakty | Vše o nákupu +420 739 080 154 PO-SO: 8:00-20:00
Zrození "Veltlínového krále", aneb příběh vinařství Weingut Breitenfelder z Kleinriedenthalu
Rozhovor s Haraldem Breitenfelderem při naší návštěvě ve vinařství v rámci putování po otevřených sklepích Weintour Weinviertel, které se konalo 7. 4. 2024.
Mohl byste nám stručně představit historii Vašeho vinařství?
Naše vinařství leží v Kleinriedenthalu, který patří k obci Retz. Vinařství jsem tehdy převzal od rodičů v roce 1995. Pak jsme tento podnik pomalu budovali, přestavovali a rekonstruovali z klasického sudového vinařství, jak bylo u nás v krajině běžné, na jedno z předních vinařství v regionu.
Jaké byly Vaše začátky s vínem? Jak jste se k vínu dostal?
Jak jsem se k vínu dostal? Rodiče mě poslali do vinařské školy do Retzu. Pak dlouho nebylo jasné, jestli podnik převezmu. Ta první jiskra byla vlastně, když jsem pracoval u Wein and Co. Ve Vídni, na specializované prodejně v pobočce Mariahilfer Strasse. Tam jsem poznal spoustu mezinárodních vín, taky jsem se je naučil hodnotit. Tehdy jsem si řekl, že to taky zkusím. Řekl jsem si: „Jdi domů a předělej podnik rodičů na kvalitu“. Tak jsem taky našel svoji radost z vína.
Co vás na práci vinaře baví nejvíce?
Moje největší radost je, když můžu přes celý rok sledovat vegetaci ve vinici. Celý proces vína pak probíhá ve sklepě, při zpracování. Největší radost je samozřejmě, když je víno v tancích, vína mi chutnají a nakonec když jsou vína v lahvích. Všímám si, že vína jsou při degustacích a prodeji dobře hodnocena zákazníky. To mi dělá radost a je to také motivace. Taky když je víno ve sklenici a dostávám pochvalu od zákazníků. A pokud přijdou k tomu také ocenění, radost je ještě větší.
Která viniční trať je Vaším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
To je viniční trať Breiteln, u nás nejlepší poloha na Schatzbergu. Máme tam hodně vinic. A odrůda, kterou tam nejvíc pěstujeme a kultivujeme je Grüner Veltliner. Grüner Veltliner Ried Breiteln, to je moje srdcovka. Je to Veltlín s hloubkou, s výrazem a jemností. A rozhodně mu nechybí elegance. A to je pro mě u těchhle vín taky důležité. Je to můj vlajkový Veltlín.
Pamatujete si nejlepší a naopak ten nejtěžší moment Vaší vinařské kariéry?
Na ten nejlepší si pamatuji moc dobře. Když jsem byl mladý, po pár letech co jsem převzal od rodičů firmu. A tehdy jsem se stal státním šampionem. Rakouským státním šampionem s odrůdou Ryzlink rýnský (Riesling). To byl ročník Ryzlinků. A bylo to už hodně povznášející, když jsem v Hofburgu tuhle cenu přebíral. To už pro mě něco znamenalo a to byl pro mě jeden z největších úspěchů a na ten jsem taky pyšný.
A ten nejtěžší moment? Tak to byl asi ročník 2014. Sklizeň v roce 2014. To byla velká výzva. Byl to ročník s hodně selektivním sběrem, pouze ruční práce. Velmi stresující vinobraní. A to bylo určitě jedno z nejnáročnějších vinobraní, které jsem kdy dělal. Bylo to pro nás už důležité, nějakou pověst jsme již měli. Obhájit kvalitu i v tak velmi těžkém roce. A celkově ročník 2014 byl určitě nejtěžším ročníkem v mé dosavadní kariéře vinaře. Ale bylo důležité bránit naši pověst a to se nám velmi dobře podařilo. Přispěla tomu především velká soudržnost a velké nasazení v rodině.
Jak z Vašeho pohledu vypadá ročník 2023? Potýkal jste se s nějakými komplikacemi ve vinohradech?
No, rok 2023 byl ročník s chladným a vlhkým jarem. Bylo zapotřebí více ruční práce, více práce s odlisťováním. A pak se nám léto opět ukázalo z té lepší stránky. A hlavně pak pozdní léto a podzim, srpen, září a říjen bylo ideální počasí. Perfektní podmínky pro sklizeň, které jsme dlouho neměli. Nakonec to byl dokonalý hroznový materiál. Ve sklenici můžeme letos poznávat velmi čistá vína s výraznou ovocnou chutí. S velkou jemností a spoustou odrůdových vlastností. Když bych to shrnul, tak je to báječný ročník.
Co mohou očekávat zákazníci, kteří Vaše víno ještě nezkusili?
Zákazníci, milovníci vína, mohou u našich vín očekávat vína s jasnou elegancí, s odrůdovou charakteristikou, s výrazem a se spoustou jemnosti. To je to, co odlišuje naše vína, která jsou po všech stránkách charakteristická a autentická, tak, jako náš region zde ve Weinviertelu kolem Retzu.