Müller Thurgau

Müller Thurgau je bílá odrůda révy vinné, která vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené. Tuto odrůdu vyšlechtil profesor Hermann Müller ve švýcarském kantonu Thurgau na konci 19. století. Müller Thurgau je ceněná pro svou vysokou výnosnost a odolnost vůči chorobám, což ji činí oblíbenou mezi vinaři. V České republice byla tato odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 1941.

 

V České republice se Müller Thurgau pěstuje na přibližně 1 200 hektarech vinic, což z něj činí jednu z nejrozšířenějších bílých odrůd v zemi. V Rakousku tato odrůda zabírá kolem 2 500 hektarů vinic. Tato odrůda je také velmi populární v Německu, kde zaujímá značnou plochu vinic. Celosvětově je Müller Thurgau rozšířený i v dalších evropských zemích, stejně jako na Novém Zélandu.

 

Vína z této odrůdy jsou známá svou svěžestí a jemnou aromatikou. Mladá vína mají často jemné aroma muškátu, citrusů, jablek a květinové tóny. Starší vína mohou vyvinout složitější profily s nuancemi medu a lehkého koření. Barva těchto vín je obvykle světle žlutá. Chuť je typicky lehčí a svěží, s nižší kyselostí a jemným, příjemným závěrem. Müller Thurgau je ideální pro každodenní pití a dobře se hodí k lehčím pokrmům, jako jsou saláty, ryby a měkké sýry.

Müller Thurgau