Zweigeltrebe

Pokud hledáte červené víno, které je šarmantní, ovocité a spolehlivé, Zweigeltrebe je přesně to, co by vám mohlo zachutnat. Tahle odrůda vznikla v Rakousku křížením Frankovky a Svatovavřineckého, a to už v roce 1922 zásluhou šlechtitele Fritze Zweigelta (ano, jméno dostala po něm, žádná náhoda). Do Státní odrůdové knihy ČR byla zapsána v roce 1980, což znamená, že se u nás zabydlela už pěkných pár desetiletí. Vinaři ji mají rádi, protože dobře roste, přináší vysoké výnosy a na rozdíl od některých náročnějších červených odrůd si poradí i s méně ideálními podmínkami. A co je nejlepší? Díky svému původu si zachovává pěknou kyselinku, ovocný charakter a skvělou pitelnost.

 

V České republice se Zweigeltrebe pěstuje hlavně na Moravě, kde mu svědčí teplejší vinařské oblasti. Celková plocha vinic s touto odrůdou se pohybuje kolem 350 hektarů, což z něj dělá jedno z oblíbenějších červených vín u nás. V Rakousku je to ale úplně jiná liga – s výsadbou přes 6 500 hektarů je to nejrozšířenější modrá odrůda v zemi!

 

A teď to nejdůležitější – jak vlastně chutná? Mladé víno vás překvapí výraznou ovocností s tóny třešní, višní a švestek. Má středně plné tělo, mírnou kořenitost a jemnější třísloviny, což z něj dělá skvělého kandidáta na lehčí červené víno k běžnému pití. Pokud mu dáte trochu času na zrání, objeví se hlubší čokoládové, kořenité a lehce kouřové tóny. Barva bývá tmavě rubínová s fialovými odlesky a víno si zachovává pěknou svěžest díky vyšší kyselince. Perfektně se hodí k pečeným masům, kachně, huse nebo lehčím úpravám zvěřiny.