Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je stará moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Řada indicií naznačuje, že byla pěstována již v dobách Římské kolonizace země. V literatuře jsou o ní první zmínky až roku 1766 (Sprenger 1766, Grünen Muskateller, Oedenburg). Autochtonní odrůda, pocházející z regionu Dolní Rakousko, z oblasti vrchoviny Manhartsberg, patrně z okolí města Retz, vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen. Odrůda je charakteristická svou svěží kyselostí a pikantní pepřovostí, což jí dodává jedinečný a osvěžující charakter.

 

Tradiční oblastí pěstování odrůdy je Rakousko, kde je vysazena na cca 35 % plochy vinic (cca 17.500 ha)převážně ve vinařských regionech Weinviertel - cca 6.700 ha (zde je Veltlínské zelené odrůda zařazená do apelačního systému Weinviertel DAC), Kamptal, Kremstal, Donauland a Wachau. Dále se významně pěstuje v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a částečně i v Německu. Mimo Evropu je tato odrůda méně rozšířená, ale nachází se i v malých množstvích v Austrálii a na Novém Zélandu. Celosvětově zabírá několik desítek tisíc hektarů vinic, s hlavní koncentrací ve střední Evropě.

 

Veltlínské zelené je naší nejrozšířenější odrůdou a je pěstováno na cca 2 500 ha plochy našich vinic (cca 14 %). Do české Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána v roce 1941.

Ve Znojemské podoblasti je to jedna ze tří odrůd, která je zařazena do apelačního systému VOC Znojmo.

 

Vína z Veltlínského zeleného jsou známá svou rozmanitostí a schopností odrážet terroir. Barva těchto vín je obvykle světle žlutá až zlatavě zelená s jiskrnými odlesky. Mladá vína se vyznačují svěžím aromatem zeleného jablka, citrusů a bílého pepře, často s jemnými květinovými tóny a lehkou mineralitou, někdy lze nalézt aroma posekané trávy nebo louky. Starší vína mohou vyvinout složitější chuťové profily s nuancemi medu, bylinek a minerálů. Na jazyku dominují šťavnatost a svěžest s výraznou kyselinkou, která se rozvíjí do dlouhého, pikantního závěru, činícího z Veltlínského zeleného ideálního partnera k široké škále pokrmů.

Veltlínské zelené | Grüner Veltliner

Veltlínské zelené, autochtonní odrůda z Dolního Rakouska, je ceněna pro svou svěží kyselost a pikantní pepřovost. Vína z této odrůdy jsou rozmanitá, s vůní zeleného jablka, citrusů a bílého pepře, a skvěle se hodí k široké škále pokrmů.